Illustratiefoto van de pagina Rapport: Overbruggen van de protection gap op het vlak van klimaatrisico’s: de rol van publiek-private samenwerking

Rapport: Overbruggen van de protection gap op het vlak van klimaatrisico’s: de rol van publiek-private samenwerking

De beschermingskloof of 'protection gap’ op het vlak van klimaatrisico’s, die de discrepantie aangeeft tussen de verzekerde en de werkelijke verliezen door klimaatgerelateerde gebeurtenissen, is een groeiend mondiaal probleem. Aangezien natuurrampen verergeren door de klimaatverandering zullen burgers, ondernemingen en volledige economieën steeds meer blootgesteld worden aan ernstige economische en financiële verliezen. Volgens de Europese Autoriteit voor Verzekeringen en Pensioenen (EIOPA) is momenteel slechts 25% van deze verliezen verzekerd, waardoor miljoenen burgers kwetsbaar zijn. Deze groeiende protection gap vraagt om dringende aandacht van overheden, toezichthouders en de verzekeringssector.

Publiek-private samenwerkingen (PPS) vormen een essentiële oplossing om deze beschermingskloof te overbruggen. Door de gebundelde krachten van de publieke en private sector te benutten, kunnen PPS de verzekeringspenetratie vergroten, kwetsbaarheden verminderen en de financiële veerkracht op de korte en de lange termijn versterken. Bovendien stimuleren deze samenwerkingen proactieve maatregelen om risico’s te beperken en zich aan te passen voor rampen zich voordoen.

Om effectieve PPS’en op te zetten, moeten verschillende essentiële elementen worden vastgelegd: duidelijke doelstellingen, robuuste risicomodellering, proactieve risicopreventie en een goed gedefinieerd juridisch kader zijn noodzakelijk om het succes van de samenwerking te waarborgen. Daarnaast moeten de overheden en de verzekeringsindustrie de nodige operationele capaciteit, infrastructuur en duurzame financiering ontwikkelen om deze initiatieven te ondersteunen.

In dit kader moeten de rollen van de overheid, verzekeringsregulatoren, de verzekeringssector en tussenpersonen duidelijk gedefinieerd worden. Overheden moeten het juridische kader opzetten en incentives voorzien, terwijl de verzekeringssector producten ontwikkelt die aansluiten bij de doelstellingen van het overheidsbeleid. Tussenpersonen spelen een cruciale rol bij zowel het ontwerp als de implementatie van de PPS-schema’s en zorgen voor een adequate distributie en soepele werking ten behoeve van de verzekerden.

Door PPS te omarmen en de expertise van stakeholders uit de industrie aan te wenden, kunnen overheden een aanzienlijke impact hebben op het verkleinen van de protection gap, waardoor duurzame economieën en een veerkrachtigere samenleving worden bevorderd.

BVVM-UPCA en haar leden zijn bereid om met expertise bij te dragen aan deze gezamenlijke inspanning, om zo een veiligere en meer zekere toekomst voor iedereen te waarborgen.

Ons document is een uitnodiging aan beleidsmakers en de verzekeringssector om met ons en onze leden in gesprek te gaan over dit onderwerp.

* * *

Contact: Valérie Nolens, CEO - valerie.nolens@bvvm-upca.be